Výbuch tanku v Bohosudově ( foto + video)

16. ledna

9.ledna 1991 došlo v kasárnách v severočeském Bohosudově k výbuchu municí naloženého tanku T-72A, při kterém zemřelo 18 mladých sovětských vojáků. Stalo se to ve chvíli, kdy posledních deset tanků Sovětské armády opouštělo po 22 letech severní Čechy. Na začátku byl zkrat elektrického startovacího zařízení, po kterém tank začal hořet. Byl odtažen na volné prostranství, kde jej asi 20 vojáků začalo hasit tím, co bylo po ruce (voda, hadry, písek), ale tank hořel dál. Rozkaz důstojníka zněl hasit za každou cenu, jenže nečekaně došlo k explozi. Nádrž s naftou se rozletěla na všechny strany (12tunová věž tanku skončila 76 metrů daleko, střepiny létaly až do vzdálenosti 400 metrů) a celé nádvoří bylo v plamenech. Na místě zůstalo 15 mrtvých příslušníků Sovětské armády. Další 3 zemřeli po převozu do nemocnice. Při likvidaci požáru zasáhli i příslušníci okresního útvaru Sboru PO z Teplic.  V okolí místa exploze bylo plno nevybuchlé munice - pyrotechnici našli ještě sedm dělostřeleckých a čtrnáct tříštivo-trhavých granátů a další střelivo.

„Z celého tanku zbylo pouze dno. Na něm byla tříštivá munice, od níž byly utrženy zapalovače, ze kterých koukaly rozbušky. To všechno bylo v plamenech,“ popisuje tehdejší obraz pyrotechnik. Přes snahu velení sovětské posádky událost ututlat se ještě ten večer záběry, které natočil kameraman František Šmahel, objevily i v evropských televizích. Bohdan Ostroverženko, který se podílel na vyšetřování tragédie, si však dodnes myslí, že mrtvých možná bylo ještě víc. „Objednali 43 rakví, avšak oficiálně mluvili o třinácti mrtvých vojácích a třech důstojnících. Těžko se o tom mluví, není to hezké,“ říká.

V Bohosudově byl umístěn 280. gardový motostřelecký pluk, který měl ve výzbroji tanky T-72A a bojová vozidla pěchoty BMP-1/2. K objektům dále patřila cvičiště Krupka a Srbice a také střelnice Přítkov a Habartice. První vojáci Sovětské armády se objevili v posádce Bohosudov ve čtvrtek 10. října 1968. V úterý 23. května 1989 byl z této posádky zahájen přesun prvních 23 tanků T-72 zpět do SSSR.  Vojáci opustili město v červnu roku 1991, tedy necelých šest měsíců po tragédii.

9.3 /10

košík

Zhlédnuto: 26 856x Hodnocení: 9.3/10 Komentářů: 68 Kategorie: historie

Značky: mrtvola , destrukce , česká republika , česká televize , army , voják , tank , válka , armáda , exploze , výbuch , sssr , bojové vozidlo , reportáž , evropa , československo , ústecký kraj , kasárny , munice , sovětský svaz

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
sovětský resp. ruský mrdky by nám měli platit miliardy v reparacích za těch 20 let okupace
Mě by víc zajímalo, kolik jsme ve výsledku dostali od Němců po druhej světovej...
Dotace z EU ti nestačí? Nejvíc se ovšem napakovali Švýcaři a všecky nakradený židovský zlaťáky si nakeťasili pro sebe kurvy 😃
měl jsem pocit, ze jsme si jich nejak vzdali, ale jak tk čtu, není to úplně pravda..
A kolik by jsme měli zaplatit my Sovětům za ty padlé a zničenou techniku, za ty co nás osvobozovali v r.1945 od Něměců? Nebo kolik nám zaplatili Němčouři, kteří nás akorát slušně okradli. Já vím, není to jednoduché se dopočítat.
Pravda..Švýcaři to uďáli to nejlíp. neutrální, židi schořeli v koncentráku a zlato zůstalo ,,doma,,
a nejen to, oni kseftovali se všema Němci i židi, problém byl pak po válce, protože když někdo z rodiny chtěl vybrat majetek ze švýcarský banky musel předložit úmrtní dokumenty dotyčného příbuzného. A to vetsina Židů neměla možnost předložit protože to Němci zlikvidovali, takže jejich majetek tím propadl Švýcarům. Co jim nešlohli Němci to jim pak vzali Švýcaři.

Zobrazit celou diskuzi