Rychlost světla v reálném čase

07. října

Video vytvořené britským vědcem Dr. Jamesem O'Donoghuem, který pracuje pro japonskou vesmírnou agenturu JAXA. Jeho vizualizace ukazuje reálnou rychlost světla (299 792 458 m/s - 1 079 252 848,8 km/h) mezi objekty ve vesmíru. Touto rychlostí se dá Země za sekundu oběhnout 7,5 krát, ze Země na Měsíc by to trvalo 1,255 sek., ze Země na Mars 3 min. a 2 sek. a ze Země ke Slunci 8 min. a 17 sek.

9.7 /10

košík

Zhlédnuto: 34 702x Hodnocení: 9.7/10 Komentářů: 58 Kategorie: příroda

Značky: rychlost , země , animace , věda , vesmír , světlo , vzdálenost , planeta , sluneční soustava

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
a sranda cislo dva barvy jsou jen ruzne reakce materialu jak odrazit svetlo. a ted si vemte, ze kazdy vnima v oku ty barvy jinak, jen vas naucili, ze tyhle barve se rika zelena a tyhle cervena. Co kdyby jste se podivali na svet ocima nekoho jineho a pripadalo by vam to jak na tripu 🤣 imho dost realna teze uz jen pro to, ze existuji poruchy vnimani barev (barvoslepost) to je dobrej mindfuck
jak uz tu zaznelo s tim zrcadlem, nejvetsi prdel je, ze kdyz neco uvidis (treba svuj odraz) tak nez to svetlo doleti k tobe + nez to pracuje oko-nervy-mozek vlastne se uz divas na minulost.
  • Aim9
  • 21.10.2019 00:59
Preco video konci tak skoro? Teraz neviem ci ten foton doletel 😞
celkom zaujímavé údaje som našiel v diskusií nižšie. a to som si myslel, že ste úplne vypatlaní kokoti
Keď ma chytí sračka som rýchlejší ! 💩💩🤢
  • Zeck
  • 08.10.2019 15:33
Světlo z dalekých hvězd, které k nám přiletí v roce 2019, je třeba z takové dálky, že daná hvězda už v reálu neexistuje a je zaniklá, ale ještě pár milionů let bude na Zemi viditelná díky faktu, že nesledujeme danou hvězdu, ale její miliony let zastaralý obraz, který si sem musel prorazit cestu skrze tu vzdálenost. Poloměr pozorovatelného vesmíru je 93 miliard světelných let. Zkuste si tu velikost představit a restartuje se vám mozek.
  • Zeck
  • 08.10.2019 15:42
1 světelný rok = VZDÁLENOST, kterou světlo urazí za jeden pozemský rok. Tedy tohle * 93 miliard a máte vzdálenost od Země na okraj (pozorovatelného) vesmíru. Pokud se otočíte na patě a podíváte se na druhou stranu, čeká tam na vás taky 93 miliard světelných let k druhému okraji pozorovatelného vesmíru. Představte si v tom sebe. Stále je pro vás fakt, že jste hnusní panicové, tak ohromný problém?
bol si sa tam pozriet ked to vies tak presne?
na take simulacie je dobry Universe Sandbox
Hey Man, 💚 I feel so boring today If u wanna fu︆︆ck me tonight just ⚡⚡⚡ vis︆︆it my profile ❤ ==>> xxxbpan.︆︆info/profile3367
koukám, že jsi na to sbalil jakousi SexGirl, brzo si snad vrzneš 🙂
Keď chceš poriadny mindfuck, tak sa zamysli ešte nad tým, že vesmír sa rozpín rýchlejšie, ako dokáže svetlo cestovať a svetlo z vzdialených častí vesmíru k nám už nikdy nedorazí, lebo neprekoná rýchlosť rozpínania.
96,7 percenta galaxií, ktoré dnes pozorujeme, sú už dávno za tou hranicou a nikdy sa k nim nedostaneme ani keby sme cestovali rýchlosťou svetla. 98,6 percenta galaxíí ktoré kedy budeme pozorovať, sú taktiež rovnako dávno preč. "Len" cca 66 miliárd galaxíí je stále "na dosah", keby dokážeme cestovať rýchlosťou svetla. Každú sekundu je to cca 60 000 hviezd, ktoré sa dostanú za hranicu, kedy k nám ich svetlo už nestihne doraziť.
To znamená, že svetlo, ktoré vyžiaria v tomto okamihu ako to píšem, k nám už nedorazí. Môžeme ich pozorovať len vďaka tomu, že v minulosti, keď vyžiarili svetlo, ktoré k nám dolieta teraz, boli ešte dostatočne blízko, t.j. na dosah, no medzičasom vďaka rozpínaniu, sú už navždy preč.
https://m.youtube.com/watch?v=vqya6IqFgII&t=4s. ale jo pěkný ale tohle je provedený líp 😉
když tak asi bez tý tečky na konci v tom odkazu ..
A stejně je tma rychlejší nez světlo 😃
hmmm, paradni video, diky. Jinak mi prijde ze "rychlosti svetla" dnes je MINIMALNI pozadavek na rychlost prace normalniho delnika
Ze Země na Mars to trvá tři minuty asi v tu chvíli, kdy je k zemi nejblíže. Ve chvíli,kdy je schovaný na druhé strraně za sluncem to bude asi 19min. Takže celkem rozmezí široké.
  • Taan
  • 07.10.2019 21:32
Aha, tak to znamená to Closest approach. Díky za překlad 😃
Jo vidiš, oni to tam psali, já si toho moc nevšímal a reagoval pak na ten popisek pod videem. Ale ukazuje to pěkně na problematiku letu k Marsu. 3 nebo 19 minut je skoro fuk, ale pokud k němu má letět raketa 3 nebo 19 měsíců, tak už je to kurva rozdíl.