Pomoc při přistání (1985)

21. května

13. března 1985, Florida, USA: Pilot Scott Gordon přistával s letadlem Piper Turbo-Arrow na letišti St. Augustine Airport (dnes Northeast Florida Regional Airport), když si všiml, že se mu nespustilo jedno kolo podvozku. 

Inženýři letového provozu Joe Lippo a Rhett Radford se s pilotem spojili vysílačkou a společně vymysleli záchranný plán, resp. dva plány. Nejprve chtěli, aby letadlo přistálo pouze s jedním kolem a pravé křídlo by při tom podepírala střecha dodávky. To však nefungovalo kvůli silnému větru a neschopnosti dodávky udržet krok s letadlem. Po následné diskusi vymysleli, že jiný pilot Jim Moser usedne za volant osobáku Audi, Joe Lippo přes střešní okno uvolní kolo a Rhett Radford ho při tom bude jistit. Audi se během akce musela dostat pod břicho letadla letícího rychlostí 140 km/h.

9.9 /10

košík

Zhlédnuto: 22 347x Hodnocení: 9.9/10 Komentářů: 51 Kategorie: historie

Značky: rychlost , usa , letání , florida , akce , kolo , frajeřinka , pilot , pomoc , letadlo , porucha , kaskadér , 80.léta , letiště , audi , drama , 20.století

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Aha, myslel jsem, že mu kolo upadlo a on mu za něl zaskočí. Nevadí, taky dobře. Po akci se mu snažil nějak signalizovat OK, není úplně vidět jak. Dá se palcem nahoru (potápěči zas používají symbol píče, potažmo hinduistické meditační loop antény z palce a ukazováku), ale na větší vzdálenost to není efektivní. Neví některý zdejší letecký navigátor, jak to udělat, bez praporků a svítilen?
sračka, takhle to vypadá, když frajer zachrání letadlo😃 https://www.youtube.com/watch?v=3o0PmpPYiOo
  • LUF
  • 22.05.2020 02:47
Bollywood 😃
fake
Tak na to sa pamätám ked to dávali v telke v správach 👌
tak to už máš pár krížikov na krku
zalez dědku
za komunistu na jednicce ne? 😃
Shválně jestli by to frajer zvládl i s takovou 747čkou ...
On by to možná zvládl, ale Audina by se rozhodně nerozjela na rychlost 170 mph (260 km/h), což je přistávací rychlost 747.
možná na 260 i rozjela, ale zkus v tý rychlosti vylézt ze šíbru !😉
No, nevím jak by tahal ten mnohatunový podvozek ven 😃
Jo a kdyby letadlo trochu ubralo, tak tam máme z týpka dobrý guláš ...
Docela dobrá reklama na Audi...
mam rad pribehy s happy endem...
restekpa
Takovýdle příběhy mám rád. Klobouček!
Kůůrva já myslel, že to se dělá jen ve filmech. Hustý respekt