Operace Anthropoid

19. června

Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Adolf Opálka, Josef Valčík, Jaroslav Švarc, Josef Bublík, Jan Hrubý - sedm statečných, kteří úspěšně provedli atentát na šéfa Hlavního úřadu říšské bezpečnosti Reinharda Heydricha a poté po dlouhých sedm hodin hrdinně odolávali přesile více něž osmi stovek esesáků.

Parašutisté vycvičení ve Skotsku provedli atentát 27. května 1942.  V rozhodující chvíli selhal Gabčíkův samopal Sten Mk.II, ale Kubiš hodil na vozidlo bombu plněnou plastickou trhavinou a s velmi citlivým nárazovým zapalovačem upraveným z protitankového granátu vz. 73. Heydrich, který v rozporu s bezpečnostními předpisy nechal zastavit vozidlo, byl zraněn kovovým úlomkem z karoserie, který roztříštil 11. žebro, prorazil bránici a uvízl ve slezině. Dne 4. června 1942 na následky infekce způsobené zraněním zemřel. Účastníci operace zaplatili za svůj čin životem, když spolu s dalšími výsadkáři podlehli 18. června 1942 v boji s přesilou nacistických vojáků v kostele sv. Cyrila a Metoděje. Udal je totiž konfident gestapa Karel Čurda (na obr. 18 v klobouku). Nevydržel psychický tlak způsobený jeho matkou a sestrou, a tím že si každý den četl seznamy mrtvých v novinách. Rozhodl se nejprve 13. června poslat na četnickou stanici v Benešově anonymní udání, které však zůstalo bez odezvy. A tak 16. června vyrazil do Prahy vyhledat spolubojovníky, které v krycím bytě rodiny Svatošových nenašel. Odešel na gestapo, kterému poskytl zásadní informace o rodinách, které spolupracovaly s parašutisty, což ve výsledku vedlo k odhalení atentátníků skrývajících se v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje. Neúspěšně se pokusil o sebevraždu. Byl zatčen, později odsouzen k trestu smrti a 29. dubna 1947 oběšen v Pankrácké věznici. Čurda ve svém závěrečném prohlášení odmítl žádat o milost. 

Úspěch operace Anthropoid deprimoval samotného Hitlera. V důvěrném rozhovoru s Goebbelsem vyjádřil obavy, že „jen málo starých bojovníků se dožije konečného vítězství“. V žádné z obsazených zemí se odbojovému hnutí do té doby nepodařilo zabít nacistického pohlavára. V reakci na atentát nacisté zavraždili přes 2000 Čechů - vypálili obce Lidice (10. června 1942) a Ležáky (24. června 1942). 24. října 1942 zavraždili nacisté v koncentračním táboře Mauthausen 262 nejbližších spolupracovníků parašutistů z řad českého odboje.

Zabitím Heydricha zbavili Češi svět nebezpečného muže. Muže, který už v červnu 1940 upozornil, že problematika Židů na území německé moci nemůže být řešena vystěhováním; muže, jenž v roce 1941 vytvořil vraždící komanda Einsatzgruppen a v lednu 1942 na poradě ve Wannsee naplánoval vyhlazení evropských Židů; muže, jehož jméno Reinhard se stalo krycím názvem pro smrtící mašinérii, která se rozběhla ve vyhlazovacích táborech na jaře 1942.

 

 

Průběh závěrečného boje:

18. 6. 1942  ve 2.00 ráno vydal K. H. Frank rozkaz, aby se jednotky SS připravily k okamžitému zásahu proti neznámému počtu ukrytých parašutistů.

Ve 3.45 nastoupilo 740 mužů Waffen-SS do přistavených nákladních vozů v Norimberské, nyní Pařížské třídě.

V 4.15 měl být uzavřen vnitřní i vnější okruh okolo kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Esesáci obsazují domy kolem kostela.

Ve 4:15 vpadlo patnáct Němců do kostela z bytu kostelníka. Vyšetřovatel atentátu na Heydricha Heinz Pannwitz před sebou jako živý štít strkal spoutaného kaplana Vladimíra Petřka. Úředníci gestapa začali s prohlídkou kostela. Prohledání chrámové lodi gestapákům zabralo pět minut. Zjistili, že v kostele musí být krypta. Gestapo chtělo také zkontrolovat kůr a emporu. V okamžiku, kdy úředníci začali stoupat po schodech, Josef Bublík s Janem Kubišem, ukrytí za silnými sloupy ochozu, zahájili střelbu. Adolf Opálka bránil kůr. Příslušníci Waffen-SS začali do oken kostela střílet z budovy protější školy. Jako první utrpěl střelná poranění kriminální asistent Kurt Kahlo.

Ve 4.30 do kostela vtrhne úderné komando SS. Strhne se asi dvouhodinový boj.

Po 6.30 esesáci vynesli z kostela mrtvého Adolfa Opálku. Umírajícího Jana Kubiše a Josefa Bublíka odvezli do SS lazaretu v Podolí. Bublík zemřel cestou do nemocnice, Kubiš krátce po převozu.

V 6.41 gestapo telefonicky povolalo hasiče. Hasičský vůz s bouracím nářadím vyrazil ke kostelu o dvě minuty později.

Před 7.00 jsou muži v kryptě třikrát vyzváni, ať vyjdou ven. Poprvé odpoví: „Nikdy!“, podruhé: „Nikdy!“ a potřetí zvolají: „Češi se nevzdávají!“ Není jak parašutisty v boji muže proti muži porazit... Esesáci házejí okénkem do krypty granáty, slzný plyn a oslňují je reflektory. Přijíždí hasiči. Muži v kryptě hadice s vodou vyráží žebříkem a vyhazují ven i hořící láhve s lihem. Hasiči parašutistům vytrhávají žebřík. Po necelé hodině je v kryptě metr vody. Úderný oddíl dobrovolníků Waffen-SS se pokouší dostat dovnitř. Marně.

Po 10.30 je odstřelena kamenná deska do krypty. Čtyři parašutisté, Josef Valčík, Jozef Gabčík, Jaroslav Švarc a Jan Hrubý, kteří nemají úniku, se po boji zastřelí. Jejich těla vynesou esesáci před kostel. Boj skončil.

9.8 /10

košík

Zhlédnuto: 32 930x Hodnocení: 9.8/10 Komentářů: 247 Kategorie: historie

Značky: mrtvola , smrt , německo , galerie , válka , hrdina , 2.světová válka , odvaha , parašutista , nacisté , atentát , československo

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Angláni samozřejmě věděli že zabitím vysoko postaveného Němce rozpoutají pogrom na Českém obyvatelstvu. Jenže Česko bylo v dost nevýhodné situaci aby si vybíralo. Česko tím že se bez boje vzdalo defacto v tu dobu neexistovalo, bylo součástí Německa. Proto je vždy lepší bojovat společně jako národ než se vzdát a potom provádět takové guerillové akce po jednotlivcích na hraně s nejistými výsledky a důsledky.
diky nim byla vypalena cela vesnice, atentanem nezmenili vubec nic...
Hrdinové. Nikdy nezapomeneme.
"Účastníci operace zaplatili za svůj čin životem" ty vole ja to na pochopil tak, ze popravili doktory, ktery ho nezachranili 😄
podával vytrvale zprávy o dění v Osvětimi až do dubna 1943, kdy se mu podařilo uprchnout!?! V květnu 1948 byl popraven komunisty...
  • Aim9
  • 21.06.2018 18:56
Pre mna je nepochopitelne, jak vobec moze KSCM kandidovat do volieb a dokonca byt sucastou vlady. To je jak keby niekto v nemecku otvoril NSDAP a hrnul sa k volbam. Nepredstavitelny hnus.
Také to nechápu a je pro mě nepřijatelný mít tento svrab ve vládě. Dyt to je pomali stejný hnus co fašisti. Všechny komunisty bych zlikvidoval. Komunisti vyvrazdovali, mučili, pronásledovali, zavírali do táborů nás Cechoslovaky a byli to naši lidi, kdo nám to dělal. Žádná jiná země. Nejhorší je, ze mučili a veseli i válečný veterány. Vsadim si, ze kdyby to tihle hrdinové přežili, zlikvidovali by je komunisti, pokud by zustali
Pro mě osobně je největším hrdinou 2. světové války Polák Witold Pilecki! Jelikož pro odboj bylo delší dobou záhadou,co se děje v Osvětimi, nechal se v srpnu 1940 dobrovolně zatknout a uvěznit v Osvětimi, aby odhalil dění uvnitř a podal zprávu odboji a celému světu. Tzv."Zpráva Witolda Pileckého" je dodnes považována za nejvýznamnější svědectví o Osvětimi.Měl ji na stole sám Winston Churchill.Witold trpěl hlady,zimou,otrockou prací,prodělal tyfus, zápal plic, přesto
Hrdinové. Nikdy nezapomeneme.
Keby mal niekto záujem prečítať si ešte detailnejšie o tomto atentáte: https://sk.wikipedia.org/wiki/Atent%C3%A1t_na_Heydricha
nevím, jestli je wikipedie nejlepší zdroj.. Dneska se už třeba ví, že napřed se hodil granát a až potom se střílelo.
Súhlasím, ale lepší zdroj som nenašiel. Ty áno ? Ak hej, tak postni.
doporučuji knihu-Dva proti říši, od Jiřího Šulce. kde popisuje jejich výcvik v Anglii, seskok, a přežívání v protektorátu po seskoku . příběh obsahuje i vyšetřování gestapa.
Som hrdý na týchto československých hrdinov. Nebyť ich, boh vie koľko svinstva by ešte narobil ten Heydrich. Týmto by som chcel poukázať aj na to, že slováci a česi sú spoločne jeden silný národ, aj keď sme sa štátne rozdelili, a mali by sme prestať s tými trápnymi slovnými grckami, čo si tu na seba hádžeme. Keby to tak čítali títo hrdinovia, tak by nechápali, veď ten atentát spáchali pre generácie našich starých rodičov, rodičov a nás všetkých ...
Nejvíc mě štve, ze jsme se rozdělili. Nikdy k tomu dojít nemělo. Jako Československo jsme byly založeny a tím tak mělo zůstat už napořád. Jinak souhlasím s tím co jsi napsal bratře!!!!
Ja takisto rozdelenie Československa vnímam ako historický omyl. Chybu, ktorú sme nemali dopustiť, a vlastne sme ako občania ani nechceli toto rozdelenie. Ale tak ako u nás, aj u Vás o tom rozhodli politické strany, ktoré vyhrali posledné voľby a mali hlasovú väčšinu. Najväčšia chyba bola, že sa neprišlo s referendom, ktoré by rozdelenie určite neuvítalo. Ako som už napísal, spolu by sme boli silnejší a vôbec by sme nepotrebovali EÚ, pretože sme boli sebestační...
V 93 som bol proti deleniu republiky. Dnes to vnimam ako dobry krok. Historia ukazala, ze to obom narodom pomohlo, zije sa nam volnejsie a nemusime na seba pozerat cez prsty. Pozri len teraz ake problemy sposobuje vnutropoliticka scena jedneho statu. Vies si predstavit aky by to bol humbuk keby v CSFR vyhral parlamentne volby Fico alebo ake vtipy by chodili po Slovensku ak by mali tiez za prezidenta Zemana. Takto je to dobre, ved na pivo mozme ist stale spolu.
To s tebou bohužel nemůžu tak moc souhlasit. Už jak psal Carbondo, jako jeden stát by jsme byli větší a silnější. Získali by jsme si respekt u jiných tupců typu EU. Dyt Čechoslováci měli za dob WWII hodně silnou armádu čítající přes milion vojáků a bylo tomu i tak dlouho po válce. Tím ze jsme se rozdělili jsme se vzájemně oslabili,rozbili jsme něco, co jiný stalo úsilí T. G. Masarik, Rastislav Štefánik. Co by tomu řekli vidět to? Vytvořili stát jménem Československo
Klidně bych ho dneska klidně udělal. Ja bych byl pro, aby jsme se opět spojili.
Fór by byl ten, ze EU by potřebovala nás. Už by jsme nebyli tak nezanedbatelný
Všetko má svoje výhody a nevýhody. Ale myslím, že ako Československo by bolo viac tých výhod. Podľa mňa sme mali ostať spolu a to z viacerých dôvodov. Boli by sme väčšia krajina, takže by sme mali všetkého viac. Nehovorím len o armáde, veď vyrábali sme zbrane, tanky, (stále sa u nás vyrábajú obrnené vozidlá a zbrane), ale mali by sme ešte vyššie HDP a s tým spojenú vyššiu sociálnu úroveň, boli by sme viac konkurencie schopní a nepotrebovali by sme nič dovážať. Veď..
za ČS sme si všetko vyrobili a vypestovali, a keď píšem všetko myslím pod tým naozaj všetko. Od potravín, cez oblečenie, techniku, nábytok, až po autá. Nepotrebovali sme a ani teraz by sme nepotrebovali nič dovážať. Samozrejme komunizmus bol problém vtedajšej doby, ale s istými úpravami ako napr. sloboda slova, voľné vycestovanie, otvorený trh, súkromné podnikanie, by to bolo úplne o inom. Predtav si, že nebolo nezamestnaných. Každý bol prínosom a mal sa dobre......
Ja takisto. V EU by sme ostali, ale len kvôli zdrojom a obchodu. Vrátili by sme sa ale k samostatnosti a nenechali by sme EU diktovať nám podmienky. Otvorili by sme všetky výroby, všetkého druhu a boli by sme sebestační a podporovali tak len sami seba, z čoho by sme len profitovali a zveľaďovali tak všetko, čo tu máme. Úroveň života by išla rapídne hore. Som si tým istý. Žadne druhoradé potraviny, všetko prvotriedne a naše. Každý by mal prácu, inak by zametal ulice.
Presne. Lebo by sme boli viac ako konkurencie schopní a všetko čo by sme vyrábali by sme vyvážali a nestíhali vyrábať, lebo by bol po tom dopyt. Viď Škoda Kodiaq - auto navrhnuté Slovákom a vyrobené Čechmi sa nestíha vyrábať, toľko je naň objednávok. Toľko inteligentov, koľko muselo a stále musí odchádzať do zahraničia, lebo sú tu nedoceniteľní by tu ostalo a boli by prínosom pre nás, lebo by sme ich vedeli oceniť a takisto by sme išli len hore, po každej stránke.
Dva podobne narody ale nie uplne totozne. To bol kamen urazu. Asi si mlady, a moc si zo spolocneho obdobia nepamatas. Ale bolo to neustale osocovanie jednych druhymi a opacne. Furt sa riesilo kto na koho doplaca. Kam putuje kolko penazi. Teraz sa hadaju na urovni krajov, cesi s cechmi, slovaci so slovakmi. Vtedy to bolo medzi dvoma narodmi. Dnes sa strany hadaju kto bude mat aky resort. Vtedy sa riesilo ktory minister bude slovak a ktory cech. Nebolo to uplne easy.
No a neverim, ze by CSR v 1938 mala milion vojakov. To je moc, na vtedajsie pomery a pocty obyvatelov. Tolko nemal ani wehrmacht. Co sa tyka EU, stale mame rovnaku silu, ak za urcite veci hlasujeme rovnako. Idealne ak sa V4 dohodne a hlasuje rovnako.
pozri komunizmus bola jedna vec. Ale dokazes si predstavit demokraticke zriadenie a volby a delbu moci, privatizacie vramci dvoch narodov? Dnes sa riesi ci tunelovala ODS alebo CSSD, u nas ci tuneloval Dzurinda alebo HZDS. Bola by z toho len vacsia nevrazivost medzi nami. Narody mozes spojit pod diktatorom, v demokracii to fungovat nebude. Pozri kam to dotiahla Juhoslavia, my sme sa rozdelili 4 roky po samete, oni mali 6 rokov po prevrate obciansku vojnu.
Vyvazat, dovazat, vyrabat, pestovat, to vsetko mozes nadalej. Ci uz vramci kazdej jednotlivej krajiny, alebo vramci Ciech a Slovenska a obchodu. Alebo do toho zapojit Polsko, Madarsko a pod. HDP si mozes zvysovat nadalej. Nie je dolezita jeho absolutna vyska, ale jeho vyska na obyvatela. A ta je vyssia teraz nez za CSSR. Pozri aku nizku HDP ma Monako, nizsiu nez Slovensko, ale na obyvatela to maju 4x tolko.
Ja si viem predstaviť jednu Československú demokratickú republiku, v ktorej by nám vládla tá strana ktorú by sme si demokraticky zvolili a boli by sme časť rovnako ako teraz spokojní a druhá časť nespokojná. To by bolo vždy aj keby sa Slovensko rozdelilo na Bratislavu a zvyšok Slovenska, vždy by si ľudia závideli, ale ja mám inú predstavu o vládnutí. Išlo by hlavne o to, že o väčšine zmien, zákonov a rozhodnutí by rozhodovali Češi a Slováci spolu v referendách a ...
a petíciách. Pozri aké tu máme diery v zákonoch. Vždy sa nájdu hajzli, ktorí nimi preklučkujú a vyťažia. Ja by som sa orientoval na typ vlády Švajčiarska, Rakúska, ako aj hospodárenia v samosprávach a krajoch. Viem si proste predstaviť úplne dokonalý systém, ale to je na pivo a minimálne aj na dve 😊 Veď si len predstav, že by sme všetko to čo sa v zahraničí ujalo dobre skopírovali aj u nás. Výsledkom by nemohol byť iný len lepší obraz a úroveň žitia.
Pozri sa na Slovinsko. Slovensko je v porovnaní s nimi raz také väčšie a máme raz toľko obyvateľov. ALE majú 50 poslancov, z čoho vyplýva že my by sme mali mať 100, ale máme 150 a z toho každý poslanec má asistenta, jedného aj dvoch. A každý jeden poberá plat vo výške priemerne 4000€. Spočítaj si koľko to je ročne a koľko by sa ušetrilo keby to bolo čisto len o 100 poslancoch bez asistentov ročne. Tu sa kradne, plytvá, neváži. Ja naozaj nehovorím o spojení dvoch...
republík bez toho, že by sa nič nezmenilo. Ja by som zmenil všetko od základov. Úplne by som to tu prekopal a príklad by som si bral zo zahraničia, pretože sú na tom lepšie a vždy boli. Tak prečo asi ? Lebo majú systém. Tu je slabý systém. A ak aj nejaký je, tak nefunguje. Som si istý, že by sme s tými číslami, čo máme na Slovensku aj v Česku prechcali aj celé Monako, len by to chcelo naozaj obrovské zmeny. Ale ver tomu, že by si mi potom povedal, že som mal pravdu.
Toť “čerstvé” Pod lampou zrovna o 100 rokoch Československa. https://www.tyzden.sk/podlampou/48921/pod-lampou-co-s-nami-urobilo-100-rokov-ceskoslovenska/?utm_source=pod_lampou&utm_medium=email&utm_campaign=pod-lampou-22_6_2018
ja Ti rozumiem kam mieris. Je to pekna, ale utopisticka predstava. Politika a politici tu uz davno nie su preto, aby nieco zlepsovali, riesili. O tieto iluzie som davno prisiel. Nech to znie ako akekolvek klise, ale skutocne im ide o moc, peniaze a vplyv. Nic ine v tom nie je. Mozme si malovat idealnu spolocnost, ale je treba zacat i u seba. Ked sa pozries jak sa ludia spravaju, jak uvazuju ... a pritom maju stejne jeden hlas vo volbach ako Ty.
Dzivo ty! 👍
Doufám, že něco podobného vidí ten posranej svět a země, který se nám stále vysmívají, jaká jsme malá země, která nikdy nic nedokázala. Nikdo z těch chytrých kokotů ani ty jejich podělaný země, by se neodvážily k něčemu podobnému, protože by byli podělaný až za ušima. Touto akcí si myslím, že z nás ti to velcí páni udělali nejlepší bojovníky WWII. Ano jsem nacionalista a když čtu znovu o těchto hrdinech, tak se v tom znovu utvrzuji.
  • Aim9
  • 20.06.2018 21:18
No myslim, ze poliaci su v odvahe a nacionalizme o dva kroky pred nami. Skoda, ze sme sa v 38 neostali branit navzdory Mnichovu.
Viděl bych to stejně, ale ty kurvy německy by nás stejně dobyli. Göring vyhrožoval ze pokud nepodepisem kapitulaci rozbombarduje Prahu a tak se to podepsalo. Nikomu to však nezazlivam.
Ja viem, dokazali by porazit CSR. Ostavalo by len dufat, ze by Polsko pomohlo? Mozno by sa nakoniec zapojilo Fr a Ru? Keby videli ake boje sa odohravaju. Navyse v CR bolo pomerne silne pohranicne opevnenie. To by nemecku sposobilo silne straty. Nakoniec nas stejne dobyli, bez boja a este si vojensku techniku pobrali. De facto sme im takto este pomohli proti Polsku.