Elon se nevzdává

11. června

Vzestupy a pády jihoafrického vizionáře Elona Muska s jeho projektem SpaceX, jehož cílem je snížit náklady na vesmírné cestování a zahájit kolonizaci Marsu.

První let vesmírné lodi Starship k Marsu bez posádky je naplánován na rok 2021. O dva roky později se má uskutečnit let s posádkou.

Na začátku června SpaceX slavila úspěch s raketou Falcon 9, která vynesla vesmírnou loď Crew Dragon se dvěma astronauty na palubě k Mezinárodní vesmírné stanici a opětovně se vrátila na Zemi. Šlo o historicky první případ, kdy americké astronauty dopravila do vesmíru americká komerční vesmírná raketa i komerční vesmírná loď z americké půdy. Spojené státy se tím zbavují závislosti na ruských lodích Sojuz.

SpaceX se stala první firmou, která uvedla do provozu vesmírné rakety na více použití. 

9.4 /10

košík

Zhlédnuto: 27 128x Hodnocení: 9.4/10 Komentářů: 142 Kategorie: technika

Značky: usa , technologie , vesmír , exploze , výbuch , jihoafrická republika , projekt , budoucnost , vynález , planeta , raketa , spacex , vynálezce , inteligence , raketoplán , podnikatel , mars , elon musk

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
na mars? no když to srovnám s výletem na Kokořín...
Pravda. Kiosek s občerstvením tam pošle v roce 2021 a první lidi tam doletí až za dva roky po té. Najdou tam leda prošlý pivo, zelený párky a plesnivej chleba.
Takže takovej slovenskej standard. Tak přežít se na tom dá 😂
Zase ty PR bláboly. Jediné co se Muskovi v kosmonautice dosud podařilo, je snížit cenu za let na orbitu, jenže to je velmi málo pokroku na to, že na orbitu se létá již 60 let. Pro srovnání Wernher von Braun dostal za asi 8 let lidi nejenom na orbitu, ale i na Měsíc.
Porovnávaš neporovnatelné.
A nebyl náhodou snížení nákladu na let na orbit prioritou ? NASA se o tohle pokoušela už v 80.letech s raketoplány a neuspěla.I se zkušenostmi, které shromažďovala od 50.let programu Atlas. Von Braun makal na raketách už od roku 37 za nacistické Německo, pak nečekaně za amíky. Ti byli na měsíci v 69. Ale možná máš jiné informace....
Tak zaprvé, nepovedlo se mu to v rámci "kosmonautiky" jak to známe, ale v rámci soukromého subjektu, který si vydělal prachy, postavil raketu, a teď to zvládá lépe, než NASA, která si bere prachy daňových poplatníků, a vlastně stojí za hovno ..:)
Bohužel shoří jak papír kdyby investoval prachy do nejúčinějších obnovitelných zdrojů udělá líp.Nejsem zastáncem EKO apod sraček ale takovým stylem se chová jako šváb parazit.Zruinuje zemi její zdroje a pak uteče jinam.Ten člověk nechápe evidentně kolik zbývá zemi a chce prostě prachsprostě utéct před zdecimováním země ale nějaký mars mu k tomu nebude utěchou!
😃
Omyl. Zemi nakonec zdecimují ještěři z pekel. Tady je důkaz https://youtu.be/VjQ2t_yNHQs
asi ti uniká, že Tesla (Musk) je majitel největšího výrobce solárních panelů na světě Solar City. Dodává nejmodernější solární panely v podobě střešních tašek a nedávno provedl kompletní zasíťování soláry a bateriemi Austrálii a vyřešil tak skoro úplně blackouty, které tam měly. https://www.tesla.com/solarpanels
takze to mely jen zenske, na to bych se vysral
Ženské mívají spíš bloodout. A to kurva nikdo nevyřeší.
Ženské mívají spíš bloodout. A to kurva nikdo nevyřeší.
Klídek, lidská posádka na Mars nepoletí za našeho života, rozhodně ne s pohonem na raketové palivo, Musk neMusk.
1) on je hoodně "eko"friendly. 2) jeho vlastní slova "když se mám rozhodnout, kam zainvestuju pár % svých peněz a času, vyberu si Mars, před rtěnkama". - tím chci říct, že pláčeš na špatným hrobě, jsou jiný firmy co jsou "eko"nefriendly. 3) až to tady půjde na Zemi celý do sraček, budeš rád, že nějaký týpek dokázal, že se dá bydlet i na jiný planetě a díky tomu můžeš alespoň zachovat lidskou populaci;)
No nejmodernější neznamená nejlepší.Mám kalkulačku z roku 1997 a má solar panel a ten stále funguje na 100%Ono je něco jiného něco říct a něco jiného realita.Když dojde k degradaci na 50% učinnosti tak to je na pováženou.Hlavně to má trable při vysokých teplotách anebo naopak zimě!Jinak vám to neberu zastřešil kus země solárama ale měl je zlevnit co nejmíň při dobrém zisku aby to lidi inspirovalo ale bohužel se to povedlo jen někdě.Škoda.
Je to prťavej panel asi 7mm x 2,8mm ale vyrobí to 3V a asi 12mA.Je škoda že e fotovoltaika víc nerizšířila.Jedna polka dovedla zvýšit účinnost a tak dovedla použít na jejich výrobu prvky snáze dostupné.Jenže určité frakce o to nemají zájem a víte jaké?No rty které mají podíly v ropných společnostech.Odnedávna nás tihle slizouni omezují a my je štědře darujem.Nic víc nic míŇ.Asi už se tu nesetkáme protože mě totálně zablokujou!
Měl se zaměřit na prvotní problém a to je energie.Udělat z nehostinných míst EV elektrárny a napájet jím okolí.Pak to mohl posunout dál a dělat další kroky.Je blbý , že k miliardám mají přístup lidi co moc nemyslí.Jestli si teda myslí , že ho spasí mars je cvok!Ikdyby tam obnovil kyslík a že třeba jo tak chybí voda a pak další látky.Ta planeta neskonala jen tak pro nic za nic je to utopické je to absurdní je to magalomanský!
Nasa je stená zkurvenina jako u nás v čr čd anebo česká pošta.Jede prostě na blbý procenta.Dejme tomu jízdu vlakem tak 4km stojí 15kč a 10km stojí 18kč to je prasečina.Pošta to stwejný ani nebudu jmenovat je to hnůj jak zákon káže!Kdo ale posvětil tyhe orgynizace ten by měl pikat na milión let kdo KDO to byl to by mě zajímalo aT ho zveřejní hajzla!
ja mu fandim..ale kolonizace marsu?...ledastak v Bollywoode..
Neříkal spíš kolonoskopie v mrazu a jen to špatně přeložili? 🤔
Techniku a "jak" to udělat už máme. Problém se cesta tam, a to, že to všechno děsně dlouho trvá.;) 1) nejdřív tam pošleš pár atomovek, na póly, to by mělo dostat na povrch podzemní vodu z Marsu o které se debatuje zda tam je. Jeji vypařování by mělo nějak pomoct k vytvoření lepší atmosféry. 2) pošleš tam rakety co nosí 3D velký tiskárny, (už se testujou), takže je tam pošleš třeba 1rok předem, a přiležíš tam pak s posádkou později, a máš už něco postaveno;).
Musim napsat druhej koment. Toho cloveka opravdu obdivuju, i kdyz je mi jasny, ze je za nim spousta vyvojaru/inzenyru/mechaniku - dopln dle potreby, ten clovek mel vizi a dokazal neco insane crazy a jestli neci jmeno bude na Marsu prvni, tak jeho. Neumim si vubec predstavit jakej zivot tenhle clovek zije, jde to naprosto mimo me, ale jsem rad, ze existuje. A zavidim mu.
Ten člověk je génius a fascinuje mě, že v rozhovorech a článcích je jasně vidět, že ať už jde o auta, umělou inteligenci, lety do vesmíru... Tak má velmi hlubokou znalost problematiky ve všech těchto oborech a je specialistů a nejlepším odborníkům které zaměstnává vpodstatě rovnoceným partnerem při vývoji, ne jen nějakej jejich šéf, kterej jim zadává úkoly. Obrovskej respekt.
Musk má vizi jedinou a to přijímat dotace. Co se týká jeho vlastních vizí, tak dosud s žádnou novou nepřišel, co by před ním nevyslovil někdo jiný. Například vizi letů na Mars přednesl již Nikola Tesla před 100 lety.
a jak to měl asi tak vyslovit, když ještě ani neexistoval? vole, víš kolik vizí lidstvo už napadlo? ale realizoval to někdo? NE! jenom Musk.
Viete prečo je taký úspešný. Pretože nezabija život na stránkach ako NDR ale tvrdo maká.
Přesně.. Elon má narozdíl od nás premium Pornhub účet, díky němu má vyhoněno během minuty. Pak má víc času na práci a proto je tak bohatej. 🤓
Hlavne si najdi kdo vsechno mu ty nesmysly sponzoruje
Tesla na obezny draze to je sranda ha ha ha je tam malo bordelu
Skús ty vymyslieť mechanizmus, ktorý ti bude pumpovať prachy
Kurvy, chlast a chlebíčky, to sú moje koníčky!
kdo tvrdí, že nehoní, ten to dělá dodnes.
Mam se skvele a ty tahni k pasu naplavo !
Díky Muskovi věřim tomu, že se dožiju přistání člověka na Marsu.
Až na ty pomrdaný satelity co ničí noční oblohu mu fandím.
Souhlasim. Nedávno sem viděl přelítat nějaký 4 světýlka s odstupem tak 10-15uhlovejch stupňů v řadě přes oblohu, tak sem se pídil co to a podle všeho to byla prace spaceX. Představa, že je noční obloha jeden velkej, v podstatě, rastr byla docela děsivá.
Díky za video. Mohli byste ale sdílet i odkaz na původní vydání videa? Nebo aspoň název? Autora? Nedaří se mi to najít na youtube.
https://www.youtube.com/watch?v=fAz8rLQmbKw
Je to frajer, ale sám říká, že ty jeho termíny jsou dost Muskovské. Starship za 2 roky? Tipuju tak za 3-4, když to dobře půjde... Zatim jim raketa ani nestojí za Zemi, na tož aby lítala + certifikace taky nebude za víkend. A hlavně chtěj nejdřív vzít lidi na měsíc a pak až na Mars... To bude taky skok.