Dynasphere

28. ledna

V roce 1932 vynalezl Dr. J. A. Purves vozidlo Dynasphere. Bylo unikátní svým tvarem i princpipem na kterém fungoval pohon. 

Tvůrce Dynasphere sestrojil dva prototypy, přičemž větší poháněl benzínový motor a menší prototyp elektromotor. Větší z prototypů byl vybaven dvouválcovým benzínovým agregátem s třístupňovou převodovkou, která umožňovala i zpětný chod. Benzínový prototyp dosahoval s výkonem 4 – 6kW  nejvyšší rychlosti až 48km v hodině. Vozidlo mělo tvar pneumatiky, který tvořilo deset seřazených kovových kruhů vedle sebe. Sedadlo bylo spojeno s motorem, objíždělo po vnitřních kolejích a pokud chtěl řidič vozidla zatočit, musel se z něj vyklonit do té strany, kterou chtěl jet.

I přes příznivou reakci veřejnosti a odborníků vozidlo ale nakonec neuspělo. Objevily se problémy s korozí (hlavně koleček), usazením motoru a především s jízdními vlastnostmi. Jízda nebyla příliš bezpečná, zatáčení bylo obtížné a do města bylo nepoužitelné.

9.2 /10

Celestýna

Zhlédnuto: 27 064x Hodnocení: 9.2/10 Komentářů: 43 Kategorie: historie

Značky: kolo , jízda , technologie , vynález , stroj , motor , vynálezce , vozidlo

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Jsem si říkal , kde jsem to viděl...Kdo viděl někdy smětištní výzvu , borci tak tohle postavily.
hmm to ma potencial
Pripomenulo mi to wolfenstein - New collosus.
kurva a já přemítal, odkud to znám! Blazsko na tom frčel vzpomínat do toho baráku kde vyrůstal 👍
Čekal bych, že sem Celestýna dá spíše verzi od Mr. Garrisona. Ale aspoň Fešák bude vědět, kde má jeho nejoblíbenější dopravní prostředek původ.
south park anynody?
si piš -;) jedno Garisnovo oko nezůstalo suché 😄
škoda, že nepředvedlo ten ultralight #3
#4
To je Cimrman , král slepých uliček.
lapac prachu z cesty
Můžou to dnes uvést do výroby a tady u nás budou mít kolosální úspěch. Stačí idiotům nakecat, že se jedná o české vozidlo za lidovou cenu se skvělou výbavou. Jeho koupí budou podporovat českou ekonomiku. A hned si to koupí možná víc lidí, než naprcanou fabii. Kterou to mimochodem předčí, co se těch zmíněných jízdních vlastností týče.
Ty pico ta ženská mluví jak chlap...
Ten Dr. J. A. Purves vyadá a mluví jako ženská.
Oukej takže som dosel k závěru kdy Dr. Perverz měl nejspíš vagoule a pravděpodobně od roku 32 se neví jeho pohlaví