Den D

18. června

6.června 2018 bylo 74.vyročí dne, kdy započala bitva o Normandii (operace Overlord), která nakonec vedla ke kapitulaci Německa a konci druhé světové války v Evropě. Invaze byla nejdříve plánována na 5. června 1944, ale nepřízeň počasí zapříčinila odklad. Vrchní velitel spojeneckých sil generál Dwight D. Eisenhower odložil vylodění na 6. červen a toto datum je nyní známo jako „Den D“. 

Samotné vylodění bylo úspěšné - německé jednotky byly zatlačeny od pláží a přinuceny k ústupu směrem na jih a východ. Veliká část z nich však byla zničena, a to buďto díky nepřetržitým útokům spojeneckého letectva, nebo díky Hitlerově neústupnosti (jednotky nedostaly zavčas povolení k ústupu).

Spojenci museli prorazit z Normandie, osvobodit Bretaň a následně postupovat do vnitrozemí, směrem k Paříži. Aby toho dosáhli, rozhodl se generál Eisenhower rozdělit Normandii do dvou sektorů: britského a kanadského na východě a amerického na západě. Šlo o to, aby Britové a Kanaďané na východě vázali německé tankové divize, které se přemisťovaly z Pas-de-Calais, zatímco Američané na západě obsadí poloostrov Cotentin s přístavním městem Cherbourg a prorazí do Bretaně. Dalším důležitým strategickým cílem se stalo město Caen v britském sektoru. Jako největší Normandské město bylo Caen důležitou strategickou křižovatkou v oblasti. Němci však ve městě a jeho okolí drželi až osm pancéřových divizí a sedm pěších divizí, a tak se stalo, že i když mělo být Caen dobyto už 6. června, protáhly se boje o město na dlouhé dva měsíce. 

Během Dne D se ze 7 000 lodí všech 8 států vylodilo 156 000 spojeneckých vojáků a 20 000 vozidel. Zahynulo asi 12 000 Spojenců a 7000 Němců. Během spojeneckého bombardování zahynulo přes 20 000 francouzských civilistů.

9.6 /10

košík

Zhlédnuto: 29 596x Hodnocení: 9.6/10 Komentářů: 117 Kategorie: video

Značky: usa , historie , německo , kanada , army , voják , válka , velká británie , armáda , francie , 2.světová válka , letecký útok , bitva , nacisté , spojenci

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Bože vždyť to byla jen trochu větší přestřelka tak jako celá ta slavná americká anabáze v Evropě. S rozsahem bitev na východní frontě se to nedá absolutně vůbec srovnávat.
Možná se mi vysmějete, že to je (bylo) normální, ale to tam fakt v 3:34 nese zvlášť střelu a zvlášť nábojnici? Nebo jen blbě vidim?
opravdu to tak vypadá. při téhle ráži by to asi dohromady vážilo moc. dobrý postřeh 😉
Úplně se vidim, do otevřený nábojnice, ve který je nasypáno několik kilo střelnýho prachu, vypadne z huby cigareta. To by byl novej účes raz dva, hehe
Úplně se vidim, jak mi do otevřený nábojnice, ve který je nasypáno několik kilo střelnýho prachu, vypadne z huby cigareta. To by byl novej účes raz dva, hehe
To druhý, co do toho laufu vrazil, byla ucpávka. Kdyby to bylo, jak říkáte, tak by s hlavně vyšlehl plamen a to je asi tak všechno:-)
  • Vren
  • 19.06.2018 07:53
Nejvíc na piču je fakt, který je napsaný úplně na konci. Zahynulo 12 000 spojenců, 7000 Němců a 20 000 civilistů. Každou válku vždy a všude nejvíce odsere civilní obyvatelstvo. Měla by být nějaká část planety bez obyvatel, kam si mocnosti jezdili dát do rypáku.
Tenhle prispevek mi pripomenul ndr pred par mesici,spis lety.Zadny nadavani na slovaky,v diskuzich prdel i uzitecny linky na super videa,jen tak dal,curaci!!
  • Joan
  • 19.06.2018 00:44
zrovna nedavno zmiňovali příběh jednoho německýho kulometčíka, z jednoho z těch bunkrů, kterej sám postřílel přes tisíc spojeneckých vojáků !:-( ( a přežil, a vrátil se domů)
Musel bejt neskutečnej maskr přežít první vlnu...
4:10 myslel že se pojede časovka Tour de France ?
piče bych na te lodi vykuřil tak 6tisic cigaret od nervu 😄
Hitler did nothing wrong. 😄
podle toho co tu v diskuzi nacházím za perly o vedení války to vidím tak, že o třetí světové tu budu brzy běhat s náhrdelníkem z vašich uší chlapci 😄
Už se nemůžeš dočkat co?
Jen dokud nepotkáš Terazkyho, který tě přepere a pak zneuctí, jako chromýho barana.