Bostonská melasová tragédie

19. února

15.ledna 1919, Boston, USA: Před více než 100 lety se v přístavu ve čtvrti North End odehrála tzv. Bostonská melasová tragédie. Toho dne v důsledku nekvalitní konstrukce a rychlého oteplení praskla obrovská nádrž s melasou (zbytek po vykrystalizování cukrové řepy či třtiny). Asi 8 700 000 litrů tohoto mazlavého a lepkavého sirupu se začalo valit ulicemi rychlostí okolo 56 km/h. Na začátku měřila vlna až 8 metrů. Několik budov bylo úplně zničeno, poškozen byl i most, okolní ulice byly melasou zaplaveny do výšky jednoho metru. Několikatunový kus prasklé nádrže odletěl a zničil hasičskou stanici (na obr. 3). 150 lidí bylo zraněno a 21 lidí zahynulo. Jako první na místo zkázy podle deníku The New York Times dorazila asi stovka kadetů z výcvikové lodi amerického námořnictva USS Nantucket, která kotvila v nedalekém přístavu. Námořníci utíkali podél valící se hmoty a snažili se udržet obyvatele dostatečně daleko od nebezpečí. Někteří z nich zamířili přímo do hlubin melasy, aby zachránili přeživší. Později na místo dorazila také bostonská policie, červený kříž a další složky armády. Podle magazínu Smithsonian trvaly záchranné operace další čtyři dny. Lékaři museli kvůli stále se zvyšujícímu počtu raněných zřídit na místě provizorní nemocnici, kde ošetřovali nejnaléhavější případy. Čisticí práce provádělo více než tři sta lidí asi dva týdny.

Identifikaci obětí ztěžoval fakt, že jejich těla zcela obalila nepropustná vrstva lepkavé tekutiny. 

V současné době se na místě nehody nachází rekreační centrum Langone Park. Snímky pochází z archivu novin Boston Globe. 

8.9 /10

košík

Zhlédnuto: 21 337x Hodnocení: 8.9/10 Komentářů: 32 Kategorie: historie

Značky: usa , smrt , destrukce , retro , fotografie , tragédie , boston , přístav , 20.století

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
hmmm, sladký
  • Joan
  • 20.02.2020 03:21
měli tam nahnat bezďáky a negry se lžícema, aby to sežrali !😏
Hm, tak určitě, v lednu létá všude plno hmyzu... 🙂
dodnes z toho žije Coca Cola.
ne
Dobrej masakr 🙂
Taková tragédie a borec na obr.9 si vklidu svařuje.
spíš rozpaluje
To muselo být hustý.
Tam pak muselo být vos a mravenců
amerika pořád vyráby jen šrot... 🤣
vyraby... to víš že jo. Ty musíš být volič SPD. Chytrý jsi na to dost.
hlavne pise z americkeho vymyslu na americky vymysl. typicky priznivec vychodu
A předražený Rusko Čínský šrot je jako lepší jo 😂😂
Vždyť je to právě naopak.Amerika to má dražší i ten plyn co dováží tankery je dražší i ty helikoptéry co od nich máme jsou dražší než italské nebo francouzké.Nene nemáte pravdu! Sami teď uznaly , že modernizace vysadkových lodí by byla šíleně drahá.Proč používají ruské nosiče raket do vesmíru.NASA by to měla z ameriky.Čína ma zhruba nastejné cenové úrovni lety do vesmíru v přepočtu na kg zásilky.Takže jsou taky levnější než vaše vychvalované USA.
A to jsem zvědavej kolik pak bude stát údržba těch USA helikoptér.Pokoď jde o letectvo USA tak to přeedčí v cenách pozemní vojsko levou zadní.Ruské MI24 měli vadu žerou hodně paliva údrba byla potřeba častěji ale i tak vyšli levněji.
Zdar máš pravdu, osobně USA neobhajuji. Jen se mi moc nelíbí jak tady půlka národa říká zamrdaná amerika. Asi k tomu mají důvod, ale takový bordel je všude . Osobně jsem byl pouze v Kanadě, zvažoval jsem i Mexiko, ale. V Rusku si pamatuji o kradení jejich tamní policií a rovnou cesta domů. Japonsko taky žádný šlágr. Je ten bordel prostě všude, ale . dik za info😂
Si jen chtěly osladit ten čaj.