Atlasův kámen - nový rekord

29. května

SKOTSKO: 25letý skotský strongman Tom Stoltman (203 cm, 155 kg) překonal světový rekord v tzv. Atlasových kamenech, když přes 122 cm vysokou laťku přehodil kámen o váze 286,6 kg. Došlo k tomu 23.května 2020 v rámci cyklu World's Ultimate Strongman Record Breakers. Celý přenos probíhal z důvodu koronavirové pandemie v soukromé posilovně bratrů Stoltmanových (Tom má o deset let staršího bratra Luka, taktéž strongman). Na místě se zároveň pohyboval jen nezbytný počet lidí nutný k zajištění zázemí a přenosu samotného. Přímým přenosem provázel online připojený strongman Laurence Shahlaei spolu s Markem Boydem (zakladatel World's Ultimate Strongman). 

Rozhodčím dbajícím na správnost provedení a veškeré regule byl Žydrūnas Savickas - čtyřnásobný vítěz soutěže World's Strongest Man, sedminásobný vítěz Arnold Strongman Classic, dvojnásobný mistr světa organizace International Federation of Strength Athletes, pětinásobný mistre světa ve zdvihu klády a držitel světových rekordů ve zdvihu klády (228 kg) a v tažení automobilů (dvanáct vozů Nissan Notes o celkové váze 12 941 kg).

 

Atlasovy kameny jsou kulaté, většinou betonové odlitky o různé velikosti i hmotnosti. Nemají žádné úchyty ani madla, proto se jako jediná podpora pro provedení disciplíny povoluje vosk, který pomůže s úchopem kamenu jako takového. Sem tam se na závodech (většinou amerických) objevují odlitky kovové, případně montované tak, aby bylo možné jejich hmotnost měnit. Na naší domácí scéně se na závodech objevují kameny o hmotnosti od 100 do zhruba 180 kg. Atlasovy kameny se přehazují přes laťku, na většině závodů se vyzdvihují na podstavce, ale u lehčích kamenů se můžeme setkat se zdvihem na rameno, případně jako na Arnold Strongman Classic 2020 se zdvihem Atlasu nad hlavu. Atlasovy kameny jako disciplína většinou tvoří poslední a finální disciplínu závodů. Nejenže jsou divácky velmi atraktivní, ale také vyždímají ze závodníků poslední zbytky sil.

9.2 /10

košík

Zhlédnuto: 27 176x Hodnocení: 9.2/10 Komentářů: 67 Kategorie: sport

Značky: rekord , kámen , obr , síla , skotsko , evropa , váha , světový rekord , strongman , tom stoltman

Komentáře

Komentovat
zbývá znaků: 0
Ty vole to je hromotluk... 💪
Ze všech těch strongmanů, vzpěračů a timbersportsmanů intelekt jen cáká 😃
To je jak když si vytváříš postavu ve hře, prostě mrdneš všechny body do síly a doufáš, že ten intelekt nebude potřeba 😃
asi jako z tebe cáká intelekt. nekomentuj něco o čem víš hovno.
Pre hlupáka každý hlupák
  • 13
  • 30.05.2020 18:19
Běžně žongluju se třema takovejma
dáme si prezenčku, kámen ...
Takhle se to dřív házelo přes hradby na nezvané hosty, jo tato disciplína dává smysl.
A lopata mu vypadne z rúk 😉
Kamarát, lopata patrí do rúk ľuďom ktorí nemajú v rukách vlastný osud.
ty ses iny pan do pice kdyz mas v rukach vlastni osud 😃
Zajímalo by mě, jestli by zvedl mou tchýni👀
Tak to se máš nač za pár let těšit, kamarádíčku!
Přijímací pohovor: Můžete jmenovat nějaké vaše přednosti? - Joooo, umím zvednout kamen.
... pětinásobný mistre světa ve zdvihu klády 🤣🤣🤣
Jednu sežral k obědu.